5 Kablosuz Güç Aktarımı Teknolojisi
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

5 Kablosuz Güç Aktarımı Teknolojisi

0

Kablosuz güç aktarımı yeni bir şey değil ve kablosuz şarjın kullanışlı olduğu bir sır değil – peki ya aynı zamanda daha hızlı olsaydı? Yoksa daha güvenilir mi? İşte bu noktada kablosuz güç aktarım teknolojileri devreye giriyor ve günümüzün kablosuz şarj standartlarını çocuk oyuncağı gibi gösteriyor. Evlerimizde, cihazlarımızda ve arabalarımızda potansiyel uygulamalarının yanı sıra şu anda bilmeniz gereken en önemli beş kablosuz güç aktarım teknolojisi burada.

Elektromanyetik alanlar

Beş kablosuz güç aktarım teknolojisinden biri olan elektromanyetik alanlar, alıcı bir cihaza enerji göndermek için statik elektriğe güvenir. Bir akım bir elektronik bobinden geçtiğinde ve çevresinde bir elektromanyetik alan oluşturduğunda, bu alan gücü kısa bir mesafeye aktarmak için kullanılabilir. Elektromanyetik alan şarjıyla ilgili en büyük sorun ısıdır: Tüm bu elektrik, cihazınızın parçalarının çok ısınmasına neden olur, bu da uzun ömür için pek iyi değildir.

Yakın alan indüksiyonu

Yakın alan manyetik indüksiyon, genellikle birincil ve ikincil bobin olmak üzere iki bobin arasında enerji aktarmak için kullanılır. Yakın alan indüksiyonu kullanarak enerjiyi aktarmak için demir çekirdekli bir transformatör gereklidir. Yakın alan manyetik indüksiyon, yüksek verimlilik ve iyi güç iletimi sağlar, ancak cihazlar arasındaki düşük menzil ve kısa mesafeler nedeniyle pratik değildir.

Radyo Dalgaları

Enerjinin radyo dalgalarıyla iletilmesi, kablosuz güç aktarımı olarak bilinir. Radyo dalgalarının iletimi, hem bir verici hem de alıcının mevcut olmasını gerektirir. Bu tür bir güç aktarımı katı cisimlerden geçebilir ve uzun mesafeler kat edebilir, ancak metal veya sudan geçemez. Radyo frekansı radyasyonu, iyonlaştırıcı olmayan doğası nedeniyle kablosuz güç aktarım sistemlerinde yaygın olarak kullanılır ve biyolojik dokudan insanlara en az zararla geçmesine izin verir.

Işık

Işık tabanlı kablosuz güç yeni bir fikir değil, ancak hala yaygın olarak kullanılmaktan çok uzak. Arkanızda şarj aletiyle dolaşırken telefonunuzu şarj etmek veya masanızda otururken fazladan meyve suyu almak gibi pek çok bariz uygulaması var. Gerektiğinde takın ve bittiğinde çıkarın.

Piezoelektrik

Piezoelektrik, uygulanan mekanik strese tepki olarak elektrik yükü üretmek için bazı malzemelerin bir özelliğidir. Tipik olarak, belirli kristaller veya seramikler üzerine basınç uygulanarak ve piezoelektrik rezonans gibi fenomenlerden yararlanılarak oluşturulur. Örneğin, bir kuvars kristalini sıkarsanız, bir elektrik akımı üretecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir