Aşılar 1800’lerin ortalarından beri var ve çocuk felci, difteri ve kızamıkçık gibi hastalıkları önleyerek milyonlarca hayat kurtardı. Ama aşılar tam olarak nedir? Nasıl çalışırlar? Ve neden bir tane almalısın? Bu bilgilendirici makalede aşıların nasıl çalıştığını ve neden aşı olmanız gerektiğini öğrenin.
İçerik Tablosu
Aşılar neden bu kadar önemli?
Basit cevap, aşı olmanın sağlığınızı koruduğu ve hayatınızı kurtarabileceğidir. Ama bundan çok daha fazlası var. Kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve tetanoz gibi hastalıklar, ebeveynlerin çocuklarını aşılamamayı seçmeleri nedeniyle gelişmiş ülkelerde geri dönüyor olabilir – aşı güvenliği konusundaki yanlış endişeler veya dini nedenlerle. İşte aşılar şu şekilde çalışır: Bazı hastalıklar havadaki partiküller tarafından yayılır (grip veya suçiçeği gibi), diğerleri fiziksel temas yoluyla (kabakulak) bulaşırken, diğerleri yiyecek veya suda yaşar (hepatit A gibi). Bu hastalıklarla savaşmanın en yaygın yolu sürü bağışıklığıdır, çünkü çoğu insan enfeksiyonla komplikasyon olmadan savaşabilir.
Aşılar nasıl çalışır?
Popüler inanışın aksine, aşılar aslında hastalığa neden olmaz. Bunun yerine, vücudunuzu enfekte olduğunu düşünmesini sağlar ve kandırmak için az miktarda ölü veya zayıflamış virüs kullanarak bağışıklık sisteminizi harekete geçirirler. Bu, vücudunuzun gelecekteki enfeksiyonları tehlikeli istilacılar olarak tanımasına ve siz hastalanmadan önce onlara saldırmasına yardımcı olur. Aşağıdakiler, aşıyla ilgili bazı yaygın sorular ve yanıtlardır.
Aşı olmazsan ne olur?
Boğmaca, bir yaşın altındaki bebeklerde ölümcül olabilen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Temmuz 2012 ile Eylül 2013 arasında Washington Eyaletinde halk sağlığı yetkililerine bildirilen 644 boğmaca vakası vardı. (Washington şu anda aşılama kurallarını sıkılaştırmak için çalışıyor.) Ve belirli vakalara ve hatta belirli bölgelere kadar izlenebilen grip veya kızamık salgınlarının aksine, boğmaca insandan insana bulaşan damlacıklar yoluyla yayılır. burnunuz veya ağzınız. Bir yerde bir mağarada tecrit halinde yaşamıyorsanız veya sizinle birlikte yaşayan küçük çocuklarınız yoksa, buna maruz kalmış olmanız çok büyük bir şanssızlık göstergesi.
Aşılar güvenli midir?
Bazı ebeveynler aşıların olası yan etkilerinden endişe duymaktadır. Olma! Aşı almanın neredeyse hiç riski yoktur. Nadir durumlarda, bazı insanlar aşıdan hafif yan etkiler yaşarlar; örneğin, aşı olduğunuz yerde ağrılı bir kol veya aşıdan sonraki birkaç gün boyunca hafif ateş. Çok nadir durumlarda, birisi bazı aşı bileşenlerine alerjik reaksiyon gösterebilir. Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcıları, alerjisi olmadığından emin olmak için herhangi bir aşıyı (kuduz aşıları dahil) uygulamadan önce insanları tarar.
Aşılarınızı ne zaman almalısınız?
Sağlıklıysanız, CDC, mümkünse seyahat etmeden önce aşılarınızı almanızı önerir. Belirli tıbbi durumları olan kişiler veya hamile kadınlar için belirli aşılar önerilmemektedir, bu nedenle aşıları sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir. Hastalık durumundaki değişikliklere göre hangi aşıların önerildiği konusunda güncel bilgilere sahip olmak da önemlidir. Hangi hastalıkların yurt içinde ve yurt dışında yaygın olduğunu takip etmek, ne zaman aşı yaptırmanız gerektiği konusunda bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır. Bir aşı öneriliyorsa ancak kanunen zorunlu değilse (örneğin meningokok aşısı), sizin veya çocuğunuz için doğru olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla görüşün.