Bilateral İşitme Kaybı Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Nedir

Bilateral İşitme Kaybı Nedir?

0

Bilateral işitme kaybı her iki kulakta işitme kaybınız olduğunda ortaya çıkar. İki taraflı bir işitme kaybı, her iki kulaktaki işitme kaybıdır. Çift taraflı işitme kaybı, dış, orta veya iç kulak faktörlerinden veya bu alanların bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.

İki taraflı bir işitme kaybı simetrik veya asimetrik olabilir. Simetrik olduğunda, işitme kaybı her iki kulakta da aynıdır. Asimetrik olduğunda, bir kulak diğerinden daha iyi işitir, ancak her iki kulakta da işitme kaybı vardır. Özetle her iki kulakta da ses algılama yeteneği olmadığında iki taraflı işitme kaybı yani Bilateral işitme kaybı meydana gelir. Çoğu durumda, iki taraflı işitme kaybına yakalanan kişilere sağır hastalığı teşhisi konur.

Bilateral İşitme Kaybının Nedenleri

Bilateral İşitme Kaybı Nedir?
Bilateral İşitme Kaybı Nedir?

Bilateral işitme kaybına birçok faktör neden olabilir. Oluşan işitme kaybına en yaygın nedenler şunlardır: Yaş, gürültü, kalıtım (genler) kullanılan ilaçlar, bunların hepsi çoğunlukla sensorinöral işitme kaybına yol açar. Her iki kulağınızın iç kulağa ses iletebilme kabiliyeti azalmışsa, ikili işitme kaybınız da olabilir.

İki taraflı işitme kaybı hem iletken hem de sensorinöral olduğunda, bu duruma karışık işitme kaybı denir. Ancak bu durum erken teşhis edilebilirse çoğu zaman tedavi edilebilir. Tedavi olanağı yok ise işitme cihazları vasıtası ile duyma eşiği yükseltilebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Uyku Apnesi Ve Sağlığa Zararları

İki Taraflı İşitme Kaybı Tedavisi

Eskiden, sağır olmak sıklıkla kalıcı bir durum olarak biliniyordu. Bugün, işitme engelli bireylerde işitme kaybını tedavi etmek veya yönetmek için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. İşitme cihazlarının kullanımı, bir ömür boyunca hafif veya orta derecede işitme kaybı yaşayan bireylerde en etkili yöntemdir. Buna karşılık doğumdan sağır olan insanlar, iç kulağa cerrahi olarak yerleştirilmiş bir elektrikli cihaz olan koklear implantların kullanımından fayda sağlayabilirler.

Bazı bilateral işitme kaybı vakaları ameliyatla tedavi edilebilir. Diğer ikili işitme kaybı türleri ise şimdilik sadece işitme cihazı ile tedavi edilir. Bir veya iki işitme cihazına ihtiyaç duyup duymadığınız her kulaktaki işitme kaybına bağlıdır. Tıbbi teknoloji ilerledikçe, işitme kaybının tedavisi ve yönetimi hakkında giderek daha fazla araştırma yapılmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir