Çok Fazla Şeker Yemek Şeker Hastalığı Yapar mı?
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

Çok Fazla Şeker Yemek Şeker Hastalığı Yapar mı?

0

Şekerin sizin için iyi olmadığını biliyorsunuz, ancak toplumumuzda şeker tüketimindeki sorun şu ki, farkına bile varmadan onu sisteminize sokmak çok kolay ve siz farkına bile varmadan çok fazla yemişsiniz! Tabii ki, çok fazla şeker tüketmekten kaynaklanabilecek daha birçok acil sağlık sorunu var. Günlük kalorilerinin %25’inden fazlasını şekerden tüketen kişilerin, günlük kalorilerinin %10’undan azını şekerden tüketenlere göre tip 2 diyabet geliştirme riski iki katına çıkar. Ancak sadece bu kadar değil:

Böbrek hasarı

Pankreasınızdaki beta hücreleri adı verilen hücreler tarafından üretilen insülin, vücudunuzun şekeri parçalamasına ve enerji için kullanmasına yardımcı olmak için gereklidir. Çok fazla şeker tüketimi ile ilgili sorun, kanınızda yüksek bir insülin seviyesini teşvik etmesidir.

Kalp hastalığı

Diyetinizdeki aşırı şeker, trigliseritlerinizi (kan yağları) yükseltebilir ve iyi kolesterolünüzü düşürerek kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Zamanla, aşırı şeker alımı atardamarlarınızda plak oluşumunu daha olası hale getirebilir.

Diş çürükleri

Şeker ve özellikle sakaroz (sofra şekeri) bakımından yüksek bir diyet, diş boşlukları olarak da bilinen diş çürümesine neden olabilir. Diş hekimleri şekerin dişleriniz için kötü olduğunu yıllardır biliyor olsa da, araştırmalar çocukların dişlerinin hiç olmadığı kadar yüksek oranda çürüdüğünü gösteriyor. Bunun nedeni, zamanla şekerli yiyecek ve içeceklere daha bağımlı hale gelmemizdir. Ağzımızdaki doğal bakteriler şekerlerle beslenir ve onları asitlere dönüştürür.

Göz problemleri

Aşırı şeker tüketimi gözlerinize zarar verebilir ve katarakt ve makula dejenerasyonuna neden olabilir. Amerikan Optometrik Derneği, günde 100 gramdan fazla ilave şeker tüketen kadınların göz problemleri için daha yüksek risk altında olduğunu bildiriyor.

Diş çürüğü

Evet. Çok fazla şeker ve rafine karbonhidrat (ekmek, makarna, tahıl gevrekleri vb.) tüketmek, şeker vücudunuzun daha fazla asit üretmesine neden olduğu için çürük alma riskinizi artırır. Bu, zamanla diş minesini aşındırabilir ve dişlerinizde deliklere yol açabilir. Şekerden gelen yüksek glikoz seviyeleri de diş eti hastalığı geliştirme riskinizi artırır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir