Uzun, boru şeklindeki vücutları ve sevimli yüzleri ile deniz hıyarları oldukça sevimli hayvanlardır. Ve ilk bakışta oldukça sıkıcı görünebilirler – sonuçta, birçok deniz hıyarı türünün gözleri bile yoktur! Bununla birlikte, birçok farklı deniz hıyarı türüne bakarsanız, bu canlılarda göründüğünden daha fazlasının olduğunu göreceksiniz. Deniz hıyarları hakkında onları eskisinden daha çok sevmenizi sağlayacak 8 şaşırtıcı gerçeği öğrenmek için okumaya devam edin!
İçerik Tablosu
Antik Çin’de deniz hıyarlarının bir hayvanın tüm besinlerini içerdiğine inanıyorlardı.
Et, kan, kemikler ve bağırsaklar. Kurutulduğunda, toz haline getirildiğinde ve suyla karıştırıldığında etkili bir cilt kremi ve losyonu olduğu düşünülüyordu. Antik çağlar için bu gizemli deniz canlılarının ayrıca kellikten romatizmaya kadar her şeyi tedavi edebilen iksirlerde önemli bir bileşen olduğu düşünülüyordu; Tüm bunlar size yetmediyse, bir zamanlar deniz hıyarlarının büyülü afrodizyak güçleri olduğuna inanılıyordu.
300’den fazla deniz hıyarı türü vardır.
Bu okyanus yaratıkları neredeyse her okyanusta bulunabilir. Genellikle sığ suda kayaların, mercan resiflerinin veya kumların üzerinde ve dışında yaşarlar. Deniz hıyarları, denizyıldızı ve deniz kestanesi gibi derisidikenliler olarak kabul edilir. Ağzı sonuna kadar açık yüzen ve dokunaçları arkasından gelen bir deniz hıyarı görürseniz, bu tamamen normaldir – hepsi yapar!
Hermafrodittirler
Deniz hıyarları eşeyli olarak çoğaldıklarında, dahili olarak sperm ve yumurta üretirler. Buna kendi kendine üreme veya otomatik döllenme denir. Döllendikten sonra, bir birey hem yumurtaları hem de spermi, larva olarak keselerinden çıkmaya hazır olana kadar tutuldukları manto boşluğuna bırakır.
Deniz hıyarının %98’i sudur
Evet bu doğru. Görünüşe göre neredeyse tamamen sudan oluşuyorlar, bu da yüzme yeteneklerini çok ilginç kılıyor. Çok fazla su içerdikleri için bir sonraki sahil gezinizde onları görürseniz şaşırmayın! Deniz hıyarları tuhaf bir balık gibi görünse de aslında balık değildirler.
Bazıları 100 yıl ve daha uzun yaşayabilir
Bazılarımız gibi, deniz hıyarları da çok uzun bir süre yaşayabilir – 30 ila 100 yıl arasında herhangi bir yerde yaşayabilirler. İyi haber şu ki, öldüklerinde vücutları zamanla parçalanıyor ve plastiklerin yaptığı gibi kirliliğe neden olarak okyanuslarımızı perişan etmiyor. Kötü haber şu ki, uzun ömürleri hala bulabileceğimiz çok şey olduğu anlamına geliyor.
En hızlı deniz hıyarı 3,3 deniz mili hızla hareket edebilir
Deniz hıyarları sadece derisidikenlilerden değil, aynı zamanda yüzebilen canlılardandır. Yüzmenin yavaş bir süreç olduğunu düşünürken, bir deniz hıyarı türü 3,3 deniz mili hızla hareket edebilir – okyanusta yaşayan herhangi bir hayvanın en hızlısı. Anlayacağımız dille bu saatte neredeyse 8 kilometre hız demektir!
Yumuşak gövdelidirler
Biz onlara deniz hıyarı diyoruz ama yumuşacık dış yüzeyleri aslında binlerce minik, tüp benzeri ayaktan oluşuyor. Bu ayaklar, okyanus ortamlarında ilerlemek için suyu içeri çeken ve dışarı iten özel hücrelere sahiptir. İlginç bir gerçek – bu deniz canlılarının hareket şekli, bir insanın bağırsaklarının işleyişine benzer! Yine de çok beklentiniz olmasın deniz hıyarının içinde organ bulamazsınız! Kemikleri veya bazı organları olmamasına rağmen son derece esnektirler.
Beyinleri yoktur
Beyinleri yoktur, ancak vücut işlevlerinin çoğunu koordine eden ganglion adı verilen beyin benzeri bir organa sahiptirler. Derileri incedir ve kolajenle kaplıdır, bu nedenle çevrelerindeki basınca ve titreşimlere karşı hassastırlar. Sürekli hareket ederler, alt kısımlarındaki küçük tüp ayaklar aracılığıyla okyanus akıntıları arasında kendilerini iterler.