Ergenlik Dönemi Özellikleri
  1. Anasayfa
  2. Nedir

Ergenlik Dönemi Özellikleri

0

Ergenlik Dönemi Özellikleri

Çoğu insanın ergenlik döneminde fark ettiği ilk şey, sesin daha önce hiç olmadığı kadar derinleşmesi ve saçların daha önce hiç olmadığı yerlerde büyümesidir, ancak bu süreç aynı zamanda beynimizin işleyişini ve önemli şekillerde değişmesini de etkiler. Bedenlerimiz dönüşürken, çoğu insan fark etmese de, ergenlik döneminde beyinlerimiz de kendi başına büyük değişiklikler geçiriyor. İşte beyninizin ergenlik döneminde neler yaşayacağı, görmeyi bekleyebileceğiniz değişiklikler ve bunların şimdi ve gelecekte günlük yaşamınız için ne anlama geldiği.

Bilimsel Temeli Anlamak

Ergenlik döneminde vücudunuzda neler olduğunu açıklamak (ve anlamak) zor olabilir, bu yüzden biraz okumalısınız. Hormon seviyelerindeki değişikliklerin beyninizi ve vücudunuzu nasıl etkilediğini öğrenin. Ayrıca bazı kızların neden ruh hali değişimleri yaşadığını ve diğerlerinin yaşamadığını da öğreneceksiniz – hepsi kişiden kişiye değişen belirli biyolojik faktörlere bağlı. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuz veya hemşirenizle konuşun! Vücutlarının bu değişikliklere nasıl tepki verdiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır.

Ergenlik Dönemi Özellikleri: Nörogenez

Beyninizin hafızayı, duyguları ve dili yöneten kısmına prefrontal korteks denir. Bununla birlikte, ergenlik döneminde, arkasındaki subventriküler bölge (SVZ) adı verilen bir yapıda sürekli olarak yeni nöronlar üretilir. Bu yeni nöronların dil ve sosyal becerilerin geliştirilmesine yardımcı olduğundan şüpheleniliyor. Bu nedenle, genç yaşta davranış değişiklikleri fark ettiğinizde (ruh hali değişimleri veya arkadaşlarla sorun yaşama gibi) bunun bir nedeni olabilir. Çocuğunuz 11 ila 16 yaş arasındaysa, bunun nedeni beyin hücrelerinin çoğalması olabilir!

Ergenlik Dönemi Özellikleri
Ergenlik Dönemi Özellikleri

Sinaptik Budama

Ergenlik döneminde birincil hedeflerinizden biri, bir yetişkine dönüşmektir. Bunu yapmak için, sinaptik budama adı verilen bir süreçten geçmeniz gerekir. Bu, kullanılmayan sinapsların ortadan kaldırıldığı ve yenilerinin oluşturulduğu, dürtülerinizi kontrol etmede ve doğru kararlar vermede sizi daha verimli hale getiren değişikliklerle sonuçlanan bir sinirsel arınma dönemidir. Bu, yeni şeyler deneyimlemeyi bıraktığınız anlamına gelmez, ancak uyaranlarla karşılaştıkça, onları işlemek için çok fazla zaman harcamadan (düşünme refleksleri) nasıl hızlı tepki vereceğinizi öğrenirsiniz. Sonuç olarak daha sorumlu ve bağımsız olmaya hazır hale gelirsiniz.

Hücre farklılaşması

Bildiğiniz gibi beyniniz milyarlarca hücreden oluşuyor. Vücudunuzdaki hücreler sürekli büyüyor ve ölüyor ve sadece ergenlik döneminde beyninizin bazı bölümleri diğerlerinden daha hızlı büyüyor. Çoğu insan bu büyüme ataklarını yaşadıklarına inanır çünkü ergenlik döneminde salınan hormonlar beyinlerinin bazı bölgelerinde hücre farklılaşmasını hızlandırır. Bu, yeni sinir hücrelerinin oluşmasına ve eskilerinin ölmesine neden olarak düşünce kalıplarında, duygularda ve diğer davranış kalıplarında her türlü değişikliğe yol açar. Hücre farklılaşması cinsel gelişimden de sorumlu olabilir (bilim adamları henüz tam olarak nasıl olduğunu belirlememiş olsalar da) ve ergenliğin önemli bir parçası olarak hizmet eder.

Ergenlik Dönemi Özellikleri
Ergenlik Dönemi Özellikleri

Miyelinasyon

Miyelin kılıfı, bazı nöronların uzun uzantıları olan aksonları çevreleyen ve izole eden yağlı bir maddedir. Miyelinizasyon, sinyaller hücreden hücreye daha hızlı hareket ettiğinden nöral iletimi hızlandırır. Erken beyin gelişiminizin çoğu, miyelinasyon adı verilen aksonlarınızın etrafına yalıtım sarmaya adanmıştır. Önce ön loblar olgunlaşır ve oradaki miyelinleşme 20 yaşına kadar tamamlanır; diğer bölgeler çok daha uzun sürer – bazı bölgelerde 25 yaşına kadar.

Ergenlik Dönemi Özellikleri
Ergenlik Dönemi Özellikleri

Serotonin Düzeylerindeki Değişiklikler

Serotonin ruh halini, uykuyu ve iştahı etkileyen bir nörotransmitterdir. Aynı zamanda vücudunuzun iyi hissettiren kimyasallarından biridir, bu nedenle stresli veya depresyonda olduğunuzda seviyeler düşer. Progesteron (ergenlik döneminde daha büyük miktarlarda üretilir) bazen serotonin seviyelerini düşürebilir. Aslında araştırmalar, düşük serotoninin kızlarda ergenlik dönemindeki saldırgan davranışlarla bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Ergenlik Dönemi Özellikleri
Ergenlik Dönemi Özellikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir