İçerik Tablosu
Kömür Külü Nedir
Kömür külü, elektrik üretmek için yanan kömürden çıkan tozdur. Tipik olarak, düzgün bir şekilde kaplanmadığında yeraltı sularına ve nehirlere sızarak çevreye ve çevredeki vahşi hayata ciddi zarar verebilecek olan tutma havuzlarında depolanır. Kömür madenciliği ve yakmanın bu tehlikeli yan ürünü hakkında, nereden geldiği, hangi sorunlara neden olduğu ve gelecekte nasıl önlenebileceği dahil olmak üzere bilmeniz gereken her şey burada.
Kömür külü nedir?
Kömür külü, elektrik üretmek için elektrik santrallerinde kömürün yakılmasıyla oluşturulan kömür yanma kalıntıları (CCR’ler) için genel bir terimdir. Adından da anlaşılacağı gibi, kömür külü, kömürü yaktıktan sonra kalanların çoğunu içerir ve havamıza ve suyumuza giren tonlarca zehirli kirleticiden sorumludur. İki tip CCR vardır: uçucu kül ve taban külü.
Kömür külünün sağlık riskleri
Kömür külü, kömür santrallerinin bir yan ürünüdür. Kömür elektrik üretmek için yakıldığında, karbondioksit salınımına ek olarak atmosfere büyük miktarda kirletici bırakır. Buna arsenik ve kurşun gibi diğer toksik metaller de dahildir. Kömür yakmak bu kirleticileri küçük miktarlarda ve kısa sürelerde açığa çıkarsa da, insan vücudunda birikmeleri ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaları için hala yeterli bir süre.
Kömür külü tam olarak nedir?
Risklerinden kısaca bahsettik ama kömür külü tam olarak nedir? Kömür külü aslında sadece bir elektrik santralinde yanan kömürün bir yan ürünüdür. Ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için kömür külünün resmi bir tanımı bulunmamakla birlikte, genellikle kömürün yakılmasından sonra kalan kalıntılardan oluşur. Kömür, yandığında sıvı halde çözünmeyen ağır metaller ve diğer maddeleri içerir. Kömür bir elektrik santralinde elektrik üretmek için yakıldığında, bunların çoğu katı parçacıklar olarak geride kalır.
Kömür külü depolama ile ilgili EPA düzenlemeleri
Çevre Koruma Ajansı (EPA), yanan kömürden elde edilen tüm katı maddeler olarak tanımlanan ve çeşitli potansiyel olarak toksik elementler içeren kömür külünü düzenler. EPA, toksik maddelerin yeraltı suyuna sızmasını önlemek için astarlarla tasarlanacak yeni depolama sahalarını gerektirir. Tüm yeni yüzey bentleri ayrıca astarlara sahip olmalı ve otomatik pompalı bentlerle çevrelenmelidir. Bir depolama sahası veya baraj bütünlük testini geçemezse veya yeraltı suyu kontaminasyonundan şüpheleniliyorsa, temizleme planları uygulanmalıdır.