Nükleer Füzyon Teknolojisi Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Nedir

Nükleer Füzyon Teknolojisi Nedir?

0

Atom çekirdeklerinin yüksek sıcaklık altında birleştirilmesi ile açığa çıkan enerji, atom çekirdeği parçalamakla ( nükleer füzyon) ile açığa çıkan enerjinin 4 katı kadar büyüktür. Bu teknoloji, geleneksel olarak Albert Einstein tarafından ortaya atılan çekirdek parçalama teknolojisinden daha güvenli daha pahalı ve daha fazla verimli olan bir teknolojidir. Güneşimizdeki reaksiyonlar da tam olarak nükleer füzyon reaksiyonlarıdır.

Fransa’da Nükleer Füzyon Santrali

Kısa adı ITER olan uluslararası bir nükleer füzyon reaktörü Güney Fransa’da inşa ediliyor 35 ülke dünyanın en büyük nükleer füzyon reaktörü için işbirliği yapıyor. Ülkeler Büyük ölçekli ve karbon salınımının olmadığı bir enerji kaynağı olarak füzyonun uygulanabilirliğini ortaya koymak için milyarlarca dolar harcadılar.

Füzyon teknolojisi; Güneşin ve diğer yıldızların enerji üretimindeki prensiplere dayanıyor. Dolayısıyla bu yeni girişimin önü açık ve santral 2025 yılında tamamlanacak. 2025 den itibaren nükleer füzyonun muazzam potansiyelinden yararlanmaya başlanılması ümit ediliyor.

Füzyonun Teknolojisi Verimli mi?

nukleer-fuzyon-teknolojisi-nedir

Füzyon kömür, petrol veya doğal gazdan birim kütle başına yaklaşık 4 000.000 kat ve  reaksiyonlarından Yaklaşık 4 kat daha fazla enerjinin açığa çıkmasını sağlıyor. Merak edenler için açıklayalım; nükleer füzyon nasıl oluyor sorusunun cevabı teorik olarak çok basit: daha büyük bir çekirdek oluşturmak için İki atom çekirdeğinin kaynaşması gerekiyor.

Bu işlem kolay değildir çünkü bu işlemler için gerekli birleşimin önünde engeller var. Mesela iki pozitif yüklü çekirdeğin birbirine kaynaşması için plazma haline getirilmesi gerekiyor. Aynı yükler birbirini itiyorlar ama yüz milyon derece ısıttığınızda çekirdekler plazma haline gelirken, milyonlarca kat fazla enerji dışarıya ürün olarak çıkmış oluyor.

Çekirdeklerin ikisinin de pozitif yüklü olması ve Normalde birbirlerini itmeleri sadece belirli koşullarda çok yüksek basınç ve aşırı sıcaklık altında birleştirilme leri ile mümkün oluyor ki bu da 100 milyon derece sıcaklık gerektiği anlamına geliyor. Sadece bu sıcaklığı elde etmek ve bu ısıyı muhafaza etmek büyük maliyetler gerektiriyor. Ekipmanların bu denli sıcaklıklara ve basınca dayanabilir malzemeden imal edilmesi gerekiyor. Reaksiyonun takibi ve sürecin incelenmesi için de ayrı ve pahalı teknolojiler gerekiyor.

Füzyonun Avantaj Nedir?

Maliyeti yüksek olsa da, bu maliyetlerin geri dönüşü kısa sürede oluyor. Ek olarak Hiroşima ve Nagazaki gibi büyük felaketlere yol açmıyor. Üretilen enerji, çekirdek patlatma ile elde edilen enerjiden 4 kat daha fazladır.

Füzyon teknolojisinin çok sayıda avantajlarından biri de daha az radyasyon ortaya çıkarmasıdır ki radyasyona maruz kalan bileşenler 50 ile 150 yıl sonra yeniden kullanılabilirler.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir