Uyku Apnesi ve Sağlığa Zararları
  1. Anasayfa
  2. Yaşam

Uyku Apnesi ve Sağlığa Zararları

0

Uykuya dalmakta, uykuda kalmakta veya gece boyunca yorgun ve halsiz hissederek uyanmakta zorluk çekiyorsanız, uyku apnesi olabilir. Uyku döngünüz sırasında tekrar tekrar nefes almayı bıraktığınızda ortaya çıkan bu durum, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu makale, uyku apnenizin olup olmadığını nasıl anlayacağınızı ve bunun sizin bile bilmediğiniz sağlık sorunlarına nasıl yol açabileceğini açıklayacaktır. Uyku apnesinin sağlığa zararları hakkındaki bu makaleyi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, solunumun tekrar tekrar durduğu ve başladığı yaygın bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi genellikle iki tip uykuda solunum bozukluğuna atıfta bulunur: obstrüktif veya merkezi uyku apnesi. Uyku apnesi olan kişilerin yüzde 85’ini etkileyen obstrüktif uyku apnesi, uyku sırasında boğaz kaslarınızın gevşemesiyle oluşur ve hava yolunuzun kısa süreliğine daralmasına veya tamamen çökmesine neden olur. Vücudunuz sizi savaş ya da uçuş moduna hazırlamak için adrenalin adı verilen bir hormon salgılar, böylece solunum yolunuzu tekrar açabilir ve size değerli oksijeni sağlayabilir. Ancak oksijen seviyeleri normale döndüğünde, uyanık olursunuz, böylece hava yolunuz onu engelleyen her şeyi (genellikle aşırı mukus) temizleyebilir. Bu ani uyanışların bir yan etkisi mi?

Etkileri nelerdir?

Uyku apnesi , kişinin uyku sırasında nefesinin kısa bir süreliğine kesintiye uğradığı bir durumdur. Hafif vakalarda, insanlar uyandıklarının ve nefeslerinin yeniden başladığının farkındadır. Şiddetli vakalarda, uzun süre nefes almayı bırakırlar. Uyku apnesi, uyku sırasında solunum yolunuz kapandığında veya tıkandığında meydana gelir ve beyninizin solunum yolunuzu yeniden açmaya yetecek kadar sizi uyandırmasına neden olur. Uyku apnesinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkileri olabilir. Fiziksel etkiler arasında kalp krizi, felç, yüksek tansiyon ve obezite gibi diğer durumlar riskinde artış; zihinsel etkiler ise kaygı ve depresyona yol açabilir. Uykuda solunum bozukluğu vakalarının çoğu, boğazlarından hava akışını engelleyecek derece fazla kilolu(obezite) insanlarda görülür.

Nasıl teşhis edilir?

Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde oldukça problemli olabilir. Uyku apneniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza danışın. Boğaz kaslarınızı inceleyecek ve uykunuzda gerçekte ne kadar nefes aldığınızı görmek için bir Polisomnogram isteyebilir. Ne yazık ki, uyku apnesini teşhis etmek kolay değil; Teşhis konan birçok kişi, gün içinde semptom yaşamadıkları için bunun farkına bile varmazlar.

Neden bende var?

Uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunuzun tıkanmasından kaynaklanır. Uyku apneniz varsa, bir gecede yüzlerce kez nefes almayı bırakabilirsiniz – ancak vücudunuz bunu fark etmez, bu nedenle bazen bir dakika kadar devam eder. Sonuç? Derin, onarıcı uykudan mahrum kaldınız. Bir çalışma, orta ila şiddetli obstrüktif uyku apnesi olan kişilerin, herhangi bir uyku bozukluğu olmayanlara göre kalp hastalığından ölme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Kimler test yaptırmalı?

Uyku apnesi riski altında olanlar şunlardır: Horlayanlar, yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü, kalp hastalığı veya tip 2 diyabeti olanlar. Bir öneri, zaten sağlıklı bir kilodaysanız ancak gün içinde kendinizi yorgun hissediyorsanız test yaptırmanıza gerek olamayabilir; veya aşırı kilolu veya obez iseniz ve hipertansiyon öykünüz varsa. Bir olasılık olduğunu düşünüyorsanız, uyku apnesi testi yaptırma konusunda doktorunuzla konuşun! Genel olarak, mümkün olduğunca sağlıklı olduklarından emin olmak için tüm yetişkinler düzenli olarak iyi bir gece uykusu almalıdır.

Nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi ciddi bir durumdur. Uykunuzun kalitesi ne kadar düşük oldursa yaşam kalitenizde o derece ciddi şekilde düşürebilir. Uyku sırasında yüksek sesle horlama veya nefes nefese kalma gibi uyku apnesi semptomları yaşıyorsanız, uyku apnesi testi yaptırmak için bir doktora görünmek isteyebilirsiniz. Tanı kriterlerinin tamamını karşılamasanız bile, sizi uyku apnesi hastalarına yardımcı olan diş aletleri konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimine yönlendirebilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir